Společnost DESTILA Brno, s.r.o. vyrábí, dodává a uvádí do provozu mikropivovary, minipivovary a malé průmyslové pivovary. Umíme pivovary s kapacitou 100 až 120 000 hl piva za rok. Postaráme se o zaškolení jejich obsluhy, servis a pravidelné dodávky kvalitních surovin pro výrobu piva. Minipivovary dodáváme už přes čtvrt století a máme jich po celém světě více než stovku. Podívejte se na naše reference a zjistíte více. V pivovarech od DESTILY můžete vařit česká i zahraniční piva s pomocí dekokce (vhodná především pro česká spodně kvašená piva plzeňského typu), anebo infuze (vhodná pro svrchně kvašená piva, např. pšeničná, Ale, Stout aj.).
„Více než čtyřicet let vyrábíme a dodáváme zařízení pro české i zahraniční pivovary. Věnujeme se vývoji, výrobě a dodávkám restauračních minipivovarů a malých průmyslových pivovarů. Postavili jsme několik desítek minipivovarů a malých pivovarů v různých zemích světa – pomůžeme jej vybudovat i Vám!“
Mikropivovary o kapacitě 100–400 hl za rok
Mikropivovary jsou primárně určeny pro technologická centra středních a vysokých škol, které se věnují výuce pivovarských technologií. Lze v nich vařit pivo jak dekokcí, tak infuzí! Zařízení je koncipováno tak, aby mohlo sloužit výukovým nebo tréninkovým programům.
Výhody mikropivovarů Destila:
- možnost různých variant technologie výroby piva;
- výrobní proces odpovídá výrobním podmínkám ve skutečném pivovaru;
- možnost poloautomatického nebo ručního řízení výrobního procesu várky a kvašení piva.
Minipivovary o kapacitě 500–10 000 hl za rok
Minipivovar vyrobí 500–2 500 l piva v jedné várce. Minipivovary jsou primárně určeny k výrobě piva v restauracích. Proto klademe důraz na design varny. Roční výstav minipivovaru určuje objem varny a počet kvasných a ležáckých tanků, nebo CK tanků. Když nám řeknete, kolik druhů a stylů piva chcete v jakém objemu vařit, sestavíme minipivovar tak, aby jeho výstav v případě vyšší poptávky po vašem pivu bylo možno později zvýšit.
Minipivovar zahrnuje:
- dvou až tří nádobovou varnu s parním otopem;
- kvasné kádě nebo tanky a ležácké tanky pro klasickou výrobu, nebo cylindrokónické tanky (CKT) v objemových řadách podle výkonu varen;
- všechny potřebné periferie a příslušenství dimenzované pro konkrétní pivovar.
Malé průmyslové pivovary o kapacitě 10 000–120 000 hl za rok
Malý průmyslový pivovar vyrobí 20–60 hl piva v jedné várce. Kvalitním sudovým nebo lahvovým pivem můžete spolehlivě zásobit síť restaurací, obchodů, menší město nebo region. Koncepce malého průmyslového pivovaru navazuje na restaurační minipivovar, vypořádává se však se zásadními odlišnostmi od výroby až po expedici.
Průmyslový pivovar zahrnuje:
- tří až šesti nádobovou varnu s parním otopem;
- CK tanky, případně kvasné a ležácké tanky pro klasickou výrobu podle výkonu varen;
- všechny potřebné periferie a příslušenství dimenzované pro konkrétní průmyslový pivovar.
Varny
Varna je zařízení k výrobě pivní mladiny. Na varnách DESTILA můžete vařit pivní mladinu infuzním nebo dekokčním způsobem na jeden, dva nebo tři rmuty. Varna sestává z jednotlivých nádob, plošiny, jednoho nebo více produktových čerpadel, chlazení mladiny, potrubního propojení a armatur, technologického dřezu a sytému řízení varny. Nádoby varny mají ve standardu nerezové vlezy, odtah par je řešen pomocí komínového systému nebo kondenzátorem brýdových par. Převodovky míchadel a kypřícího soustrojí jsou umístěny pod nerezovým krytem. Mytí a sanitace nádob varny je zajištěno pomocí sprchovacích hlavic.
Všechny součásti varny přicházející do styku s vyráběným produktem, vnější povrchy nádob varny a plošina jsou vyrobeny z nerezových materiálů jakosti 1.4301 (X5CrNi18-10) nebo 1.4541 (X6CrNiTi18-11). Veškerá těsnění armatur, čerpadel, průhledítek atd., přicházejících do styku s potravinou, jsou vyrobena z hygienicky nezávadných pryží (NBR, EPDM, silikon). Vnitřní povrchy nádob jsou provedeny v drsnosti max. Ra 0,8. Tepelná izolace nádob varny je řešena vrstvou PUR pěny, topné duplikátory topených nádob varny jsou izolovány minerální vatou.
2-nádobové na 5-10 hl studené mladiny

Dvou nádobová varna v nerezovém provedení pro výrobu 5 nebo 10 hl studené mladiny vhodná do restauračního provozu. Nádoby varny jsou řešeny s horní leštěnou klenutou pokrývkou a broušeným pláštěm. Varna sestává z topené rmutomladinové pánve s vířivkou a scezovací kádě. Ovládání varny může být ruční, nebo pomocí grafického panelu s ručními ovladači.
3-nádobové na 10-25 hl studené mladiny

Tří nádobová varna v nerezovém provedení pro výrobu 10–25 hl studené mladiny. Nádoby varny jsou řešeny s horní broušenou kuželovou pokrývkou a broušeným pláštěm. Varna sestává z topené rmutomladinové pánve a scezovací kádě s integrovanou vířivou kádí. Tím lze ušetřit prostor pro varnu. Ovládání varny může být pomocí grafického panelu s ručními ovladači nebo pomocí ovládacího panelu s dotykovou obrazovkou v několika možných úrovních automatizace dle vybavení varny.
3 až 6-nádobové na 20-60 hl studené mladiny

Tří až šesti nádobová varna v nerezovém provedení pro výrobu 20 - 60 hl studené mladiny. Nádoby varny jsou řešeny s horní broušenou kuželovou pokrývkou a broušeným pláštěm. Varna sestává z nádob dle potřeby zákazníka. Ovládání varny realizováno pomocí ovládacího panelu s dotykovou obrazovkou v několika možných úrovních automatizace dle vybavení varny. V nejvyšší možné výbavě varny může být ovládání varny plně automatizováno.

Typ | Várka [hl] | Počet várek* [/den] | Varní nádoby (viz níže) | Ohřev |
---|---|---|---|---|
DNV 5/10 | 5/10 | 2 | RMP, SK | parní |
TNV 10 | 10 | 2 | RMP, SK, VK | parní |
TNV 20/25 | 20/25 | 2 | RVMP, SK, VK | parní |
3-NV 20/25 | 20/25 | 2 | RVMP, SK, VK | parní |
4-NV 20/30/40/50/60 | 20/30/40/50/60 | 4-6 | RVP, SK, MP, VK | parní |
5-NV 30/40/50/60 S | 30/40/50/60 | 6-8 | RVP, SK, SS, MP, VK | parní |
5-NV 30/40/50/60 V | 30/40/50/60 | 6-8 | VSP, RP, SK, MP, VK | parní |
6-NV 30/40/50/60 | 30/40/50/60 | 8-10 | VSP, RP, SK, SS, MP, VK | parní |
VSP – vystírací pánev; RP – rmutovací pánev; RVP – rmutovystírací pánev; RVMP – rmuto-vystírací-mladinová pánev; RMP – rmutomladinová pánev; SK – scezovací káď; SS – sběrač sladiny; MP – mladinová pánev; VK – vířivá káď
* v závislosti na technologii várky (dekokce, infuze)
Tanky a kádě
Nedílnou součástí každého pivovaru jsou procesní nádoby, které se mohou lišit v závislosti na použité výrobní technologii a dispozičním řešení. Nabízíme širokou škálu standardizovaných nádob nebo je můžeme navrhnout přímo na míru Vašim požadavkům.
Cylindrokónické tanky (CKT)
Cylindrokónické tanky (CKT) slouží v pivovarnictví ke kvašení i dozrávání uvařené pivní mladiny, která se za pomocí pivních kvasinek mění na pivo.
Jedná se o stojatou válcovou nádobu s horním klenutým dnem a spodním kuželovým dnem (s vrcholovým úhlem 70°, případně 60°). Válcová část a kuželové dno jsou opatřeny samostatnými chladícími zónami. Tepelná izolace z PUR pěny je překryta svařovaným pláštěm.
CKT je tlaková nádoba stabilní, konstruovaná dle ČSN EN 13445-3 s pevnostním výpočtem, opatřena předepsanou výstrojí.
Výhody:
- menší nároky na prostor, protože ke kvašení i zrání piva může sloužit stejný tank;
- pivo se v průběhu výroby nepřečerpává a tím se snižují rizika infekce, nežádoucího kontaktu se vzduchem a ztráty CO2;
- menší energetická náročnost – každý jednotlivý CKT disponuje vlastním řízením teploty;
- díky řízenému procesu chlazení probíhá kvašení a zrání piva v optimálním teplotním režimu, což má příznivý vliv na jeho kvalitu a může znamenat i kratší dobu výroby;
- sanitace pomocí sprchy nebo rotační hlavice.

Typ | Pracovní objem [l] | Tlak [bar] | Průměr s izolací [mm] | Výška tanku [m] | Připojení [DN] |
---|---|---|---|---|---|
CKT 5 | 500 | 1,5/2,0/3,0 | 880 | 2,3 | 32 |
CKT 10 | 1000 | 1,5/2,0/3,0 | 1080 | 2,8 | 32 |
CKT 20 | 2000 | 1,5/2,0/3,0 | 1500 | 3,0 | 40 |
CKT 25 | 2500 | 1,5/2,0/3,0 | 1500 | 3,4 | 40 |
CKT 30 | 3000 | 1,5/2,0/3,0 | 1700 | 3,4 | 40 |
CKT 40 | 4000 | 1,5/2,0/3,0 | 1800 | 3,7 | 40 |
CKT 50 | 5000 | 1,5/2,0/3,0 | 2000 | 3,8 | 40 |
CKT 60 | 6000 | 1,5/2,0/3,0 | 2000 | 4,3 | 40 |
CKT 80 | 8000 | 1,5/2,0/3,0 | 2100 | 4,9 | 40 |
CKT 90 | 9000 | 1,5/2,0/3,0 | 2200 | 5,0 | 40 |
CKT 120 | 12000 | 1,5/2,0/3,0 | 2300 | 5,8 | 40 |
Pozn.: jiné provedení je možné po dohodě
Otevřené kvasné kádě
Otevřené nádoby, ve kterých probíhá hlavní kvašení jsou součástí klasické technologie výroby piva. Podle potřeby může být nádoba opatřena chladící zónou. Vyrábíme nádoby čtyřhranné či kruhové o objemu od 5 do 60 hl.
Ležácké tanky
Ležácké tanky slouží k dokvašování a zrání piva. Mohou být buď neizolované, chlazené prostorově nebo izolované s chladící zónou. Konstrukce je buď vertikální (LT), nebo horizontální (LTH) – podle dispozice ležáckého sklepa. Technologické vybavení na kvašení a dozrávání piva je možné nakombinovat v různých variantách.
LT nebo LTH je tlaková nádoba stabilní, konstruovaná dle ČSN EN 13445-3 s pevnostním výpočtem, opatřena předepsanou výstrojí.
Typ | Pracovní objem [l] | Tlak [bar] | Průměr bez izolace [mm] | Výška tanku [m] | Připojení [DN] |
---|---|---|---|---|---|
LT 5 | 500 | 1,5/2,0/3,0 | 800 | 2,0 | 32 |
LT 10 | 1000 | 1,5/2,0/3,0 | 1000 | 2,4 | 32 |
LT 20 | 2000 | 1,5/2,0/3,0 | 1300 | 2,8 | 40 |
LT 30 | 3000 | 1,5/2,0/3,0 | 1500 | 3,0 | 40 |
LT 40 | 4000 | 1,5/2,0/3,0 | 1600 | 3,2 | 40 |
LT 50 | 5000 | 1,5/2,0/3,0 | 1700 | 3,4 | 40 |
LT 60 | 6000 | 1,5/2,0/3,0 | 1900 | 3,6 | 40 |
Pozn.: jiné provedení je možné po dohodě

Typ | Pracovní objem [l] | Tlak [bar] | Průměr bez izolace [mm] | Výška tanku [m] | Připojení [DN] |
---|---|---|---|---|---|
LTH 10 | 1000 | 1,5/2,0/3,0 | 900 | 1,5 | 32 |
LTH 20 | 2000 | 1,5/2,0/3,0 | 1100 | 1,7 | 40 |
LTH 40 | 4000 | 1,5/2,0/3,0 | 1500 | 2,1 | 40 |
LTH 50 | 5000 | 1,5/2,0/3,0 | 1700 | 2,5 | 40 |
LTH 60 | 6000 | 1,5/2,0/3,0 | 1800 | 2,6 | 40 |
Pozn.: jiné provedení je možné po dohodě
Přetlačné tanky
Jsou konstruovány na vyšší provozní tlak než CKT nebo ležácké tanky. Poslouží proto vždy, když je třeba s vyrobeným pivem manipulovat při vyšším tlaku – hlavně při filtraci, pasteraci a při stáčení do sudů nebo do lahví. Dodávají se s chladící zónou v izolovaném provedení nebo bez ní.
PT je tlaková nádoba stabilní, konstruovaná dle ČSN EN 13445-3 s pevnostním výpočtem, opatřena předepsanou výstrojí.

Typ | Pracovní objem [l] | Tlak [bar] | Průměr s izolací [mm] | Výška tanku [m] | Připojení [DN] |
---|---|---|---|---|---|
PT 5 | 500 | 2,0/3,0 | 880 | 2,0 | 32 |
PT 10 | 1000 | 2,0/3,0 | 1050 | 2,4 | 32 |
PT 20 | 2000 | 2,0/3,0 | 1400 | 2,7 | 40 |
PT 25 | 2500 | 2,0/3,0 | 1500 | 2,9 | 40 |
PT 30 | 3000 | 2,0/3,0 | 1500 | 3,3 | 40 |
PT 40 | 4000 | 2,0/3,0 | 1700 | 3,3 | 40 |
PT 50 | 5000 | 2,0/3,0 | 2000 | 3,2 | 40 |
PT 60 | 6000 | 2,0/3,0 | 2000 | 3,5 | 40 |
PT 80 | 8000 | 2,0/3,0 | 2100 | 4,2 | 40 |
PT 120 | 12000 | 2,0/3,0 | 2300 | 4,8 | 40 |
Pozn.: jiné provedení je možné po dohodě
Teplovodní a ledovodní hospodářství
Teplovodní hospodářství
Vzhledem k dalšímu využití oteplené vody z chlazení mladiny může být pivovar vybaven akumulační nádrží na tuto vodu o objemu odpovídajícímu potřebě várky a systému chlazení mladiny. Zásobní nádrž, která je z důvodu snížení teplotních ztrát izolovaná, je možné přihřívat za pomocí parního výměníku pivovaru. Nedílnou součástí dodávaného bloku je tlaková stanice, která slouží k rozvodu a natlakování teplé technologické vody v potrubním systému.
Ledovodní hospodářství
Za účelem vychlazení ledové vody pro chlazení mladiny je v pivovaru využívána zásobní nádrž, která je z důvodu snížení teplotních ztrát izolovaná. Vychlazení probíhá cirkulací přes chladicí jednotku pivovaru. Nedílnou součástí dodávaného bloku je tlaková stanice, která slouží k rozvodu a natlakování ledové technologické vody v potrubním systému.
Sanitační stanice, myčky KEG sudů
Sanitační stanice (CIP)
Sanitační stanice CIP se postará o to, aby vaše zařízení na výrobu piva a potrubí bylo perfektně čisté. Zajistí přípravu sanitačních roztoků, jejich ohřev na požadovanou teplotu i dopravu roztoku potrubním rozvodem či připojenou hadicí k sanitovanému zařízení.
CIP přizpůsobíme potřebám vašeho pivovaru:
- pro minipivovary a malé průmyslové pivovary dodáváme dvou a více nádobové CIP stanice, splňující ty nejnáročnější kritéria;
- pro malé průmyslové pivovary nabízíme samostané dvou a více nadobové CIP stanice pro varnu a studený provoz;
- pro mikropivovary a menší minipivovary můžeme nabídnout jednodušší řešení ve formě nádoby na přípravu roztoků s čerpadlem a případným ohřevem.
Výhody vícenádobové automatické CIP stanice:
- je vybavena čerpadlem, včetně dávkovacích se snímači vodivosti na koncentrované roztoky;
- ohřev sanitačního roztoku, který je zajištěn tepelným parním výměníkem nebo elektrickými topidly, se reguluje automaticky;
- umožňuje využití kyselých i zásaditých sanitačních, případně dezinfekčních prostředků na bázi kyseliny peroxyoctové (persteryl);
- může sloužit i k neutralizaci sanitačního roztoku;
- může být řízena pomocí ovládacího panelu a fungovat v automatickém režimu.
Myčka KEG sudů
- zajistí sanitaci KEG sudů v menších pracovištích, jako jsou mikropivovary a minipivovary;
- poslouží jako krátkodobá náhrada při poruše automatické mycí linky ve větších pivovarech;
- mytí sudů je prováděno pomocí připraveného sanitačního prostředku z centrálního zásobníku a zařízení je možné rozšířit i o funkci propařování;
- sanitace probíhá zcela automatizovaně.

Propagační stanice a hospodářství kvasnic
Propagační stanice
Propagační stanice DESTILA je určena pro střední a velké průmyslové pivovary, které si potřebují pro výrobu piva zajistit vlastní čistou kulturu pivních kvasinek ve stabilní kvalitě. Propagační stanice je zařízení, ve kterém se množí čistá kultura pivovarských kvasnic ve sterilních podmínkách. Díky nim si můžete dlouhodobě udržovat vlastní kulturu pivních kvasnic. Nehrozí vám nákup infikovaných kvasnic a nebudete závislí na dodávkách pivních kvasnic z jiných pivovarů.
Kvasničárny slouží k bezpečnému uchovávání a dávkování pivovarských kvasnic. Oddělí mrtvé kvasnice od zdravého nálevu a udrží kvasnice dlouho naživu. Vyrábíme kvasničárny o různém objemu; nabídneme vám takovou velikost, jakou pro svůj pivovar potřebujete.
Výhody:
- získáte pivní kvasinky ve stabilní kvalitě a potřebném množství;
- nebudete muset nasazovat do tanků starší generace kvasinek;
- stanici lze vybavit tak, aby používanou mladinu, která nemá potřebné parametry, sama dočistila a sterilizovala;
- s pomocí UV lampy lze sterilovat i používanou vodu a vzduch;
- ke stanici vám dodáme přiměřenou CIP stanici.
Nádoby na uchování a dávkování kvasnic
NETLAKOVÁ ÚSCHOVNÁ NÁDOBA:
- pro uchování kvasinek mezi zakvašením;
- obsahuje chladící duplikátor pro chlazení glykolem;
- usazena ve sklopném rámu, který umožňuje slévání vody při praní kvasnic.
TLAKOVÝ POJÍZDNÝ DÁVKOVAČ KVASNIC:
- vhodný pro tlakové dávkování do potrubí nebo do tanku;
- umístěný je na pojízdném rámu;
- vybaven mycí hlavicí.
Doplňky pro pivovary
Dodáváme veškeré technologické zařízení, nezbytné pro bezproblémový chod celého pivovaru:
- Šrotovníky nebo šrotovací linky
- Parní vyvíječe elektrické nebo plynové
- Chladící jednotky
- Kompresory a vyvíječe dusíku
- Myčky a plničky KEG sudů o různém výkonu a stupni výbavy
- Mobilní čerpadla





Služby
- poskytneme vám potřebné konzultace před vypracováním nabídky;
- naši technici vypracují nejvhodnější prostorové uspořádání výrobní technologie;
- aktivně spolupracujeme s projektantem stavby, zejména dodáme veškeré technické a technologické parametry, související se zařízením pivovaru a technologií výroby piva;
- umíme spolehlivě vyřešit logistiku dodávky zařízení, montáž a uvedení do provozu;
- v ČR provedeme vstupní revizi tlakových nádob a elektro revizi;
- zaškolíme obsluhu pivovaru, v případě zájmu můžeme poskytnout služby našich spolupracujících sládků;
- garantujeme rychlý a spolehlivý servis a dostatek náhradních dílů.
Napište nám
Vyplňte vaše kontaktní údaje, ozveme se vám co nejdříve.